Zijn wasbare luiers beter voor het milieu?

Dat wasbare luiers veel beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers is duidelijk. Het scheelt gemiddeld 22 kilo afval per maand. En ook als je meerekent dat wasbare luiers moeten worden gewassen en dat je de luiers vervolgens ook nog eens in de droger gooit, zelfs dan zijn wasbare luiers veel minder belastend voor het milieu.  

Afval

Iedereen weet dat we bergen afval produceren met z’n allen en dat veel hiervan niet wordt gerecycled. Sterker nog, heel veel afval bestaat uit producten die we slechts één keer gebruiken, waaronder wegwerpluiers. Zo bestaat 50% van al het zwerfvuil in zeeën en oceanen uit producten slecht één keer worden gebruikt. De afgelopen jaren zijn we allemaal al een stuk bewuster geworden van kunststofproducten die we slechts één keer gebruiken. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld al veel minder plastic tassen. Plastic rietjes en borden worden vanaf 2021 in de ban gedaan en velen van ons gebruiken duurzame flessen om water bij te vullen.  

 

Dan reist toch ergens de vraag hoe het kan dat we in Nederland jaarlijks zo’n 144.000.000 kilo aan afval veroorzaken door wegwerpluiers (bron: Milieucentrale). Terwijl wasbare luiers net zo makkelijk zijn, goedkoper zijn en in veel gevallen zachter voor de babybilletjes. Duurzame luiers zijn een win-win-win en wij van duurzame luiers hebben dan ook als doel dat wegwerpluiers over enkele jaren bijna niet meer worden gebruikt.   

Grondstoffen

Het is niet alleen dat wegwerpluiers slecht zijn voor het milieu door al het afval. In productie zijn wegwerpluiers ook meer belastend dan duurzame luiers. Want hoe minder luiers er worden geproduceerd, hoe minder aanspraak er wordt gemaakt op grondstoffenenergie en dergelijke. Zo zijn wij bij Duurzameluiers.nl ook groot fan van de tweedehands wasbare luiers. Dit draagt allemaal weer bij aan een beter milieu. 

Wasbare luiers vs wegwerpluiers de feiten:

Wegwerpluiers

Wasbare luiers