Wasbare luiers: Wat heb je nodig?

Stel je hebt de beslissing genomen dat je van wasbare luiers gebruik wilt gaan maken. Wat heb je dan allemaal nodig? En hoeveel van alles heb je nodig? Wij helpen je graag op weg met een minimale set aan producten die je nodig hebt om je kind van zuigeling tot zindelijk te voorzien van wasbare luiers.

Wat je nodig hebt en vooral hoeveel je nodig hebt hangt helemaal af van welk systeem en merk je wilt gaan gebruiken. Kies je voor het alles-in-één wasbare luier systeem, dan heb je bijvoorbeeld meer luiers nodig dan als je voor het tweedelige systeem kiest. Kies je voor een merk dat meerdere maten heeft dan is het nodig om verschillende maten luiers aan te schaffen.

Alles-in-één wasbare luier

Tweedelig systeem

In onze berekening gaan wij uit van gemiddeld 4 tot 5 verschoningen per dag. Vlak na de geboorte zal dit aantal hoger liggen en zul je iets vaker moeten wassen. Na verloop van tijd zal het (gelukkig) afnemen. Als je gemiddeld eens in de 3 dagen een was draait dan zou je met deze aantallen net veilig zitten.  

Buiten de luiers zelf heb je ook nog een aantal accessoires nodig. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Wij denken dat je onderstaande accessoires minimaal nodig hebt. 

Accessoires

Accessoires

Luieremmer

Een luieremmer is een must. Als je één keer in de twee tot drie dagen de luiers wast,  zul je de vieze luiers ook ergens moeten bewaren. Dan is het fijn dat er verschillende luieremmers zijn die er voor zorgen dat je geen last hebt van nare luchtjes.

Wasnet

Bij die luieremmer is het aan te raden om een wasnet te bestellen. Het wasnet is een net dat je in de emmer spant. De vieze luiers gooi je in het net in de emmer en zodra deze vol is, pak je het net uit de emmer en doe je die in zijn geheel in de wasmachine. Doordat het net aan de bovenkant open is, verspreiden de luiers zich door de wasmachine en worden ze goed schoon.