Waarom wasbare luiers?

Eigenlijk is het voor veel (aanstaande) ouders niet eens een overweging. Als je luiers nodig hebt dan ga je naar de winkel en koop je een flink pak pampers. Je verschoont je kleine prinsje of prinsesje meerdere malen per dag en daarna gaat de luier, hop, in de vuilnisbak. Met een pasgeboren baby’tje verslijt je zo op een dag toch al snel een luier of 7. En laat dit nou net 1 van de redenen te zijn om eens na te denken over duurzame luiers, ja 1 van de want het zijn er veel meer. 

5 redenen om wasbare luiers te gebruiken

1. Het woord zegt het al “duurzame luiers” zijn duurzaam!

Zelfs de consumentenbond heeft er onderzoek naar gedaan, zij zeggen het volgende: 

“ Milieucentraal geeft duidelijk aan dat ook als je het wassen, wasmiddel en droger meetelt, wasbare luiers het beste zijn voor het milieu. Hoeveel scheelt het dan als je wasbare luiers gebruikt? Zelfs als je een wasdroger gebruikt, belasten wasbare luiers het milieu minder dan wegwerpluiers. Wanneer je op 60 graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager dan van wegwerpluiers. Nog beter voor je energiekosten en het milieu is drogen aan de lijn. De CO2-uitstoot is dan zelfs 2,5 keer lager. Ook kun je wasbare luiers prima op 40 graden wassen. Het is wel verstandig om te wassen op 60 graden als je kindje ziek is, aan het spugen is, diaree heeft, of bij hardnekkige vlekken.” 

En dan is het effect op het milieu wat de betreft de steeds groter wordende afvalberg nog niet meegenomen. Als je bedenkt dat “wegwerp plastic”  een steeds groter probleem vormt waar nu ook de overheid zich mee gaat bemoeien (verbieden van single use plastic), dan is de kans groot dat op termijn ook de wergwerpluiers “in de ban” gaan. Wasbare, duurzame luiers zijn dus veel beter voor het milieu en dus voor de toekomst van jouw kindje.  

 

2. Yeeey voor de portemonnee

Die portemonnee is ook belangrijk. Wanneer je een kindje verwacht dan gaat dat gepaard met flinke uitgaven: een kinderkamer, maxicosi, box, kinderwagen en oh ja nog een hele “uitzet” van kleding, hydrofiele doeken en ga zo maar door! Dat luiers dan ook nog eens ongeveer 60 euro in de maand kosten vergeten we dan even. De consumentenbond heeft doorgerekend hoe de kosten van wegwerpluiers zich verhouden tot de kosten van duurzame wasbare luiers:  

Soort luier 

Kosten (minimaal – maximaal) 

Duurzame luier 

€ 830 (€ 490 – €1.190) 

Wegwerpluier 

€ 1.310 (€ 680 – €1.940) 

 

“Het feit dat je in één keer een grote uitgave moet doen bij wasbare luiers schrikt sommige ouders af. Maar dat is niet terecht. In totaal ben je voor een kind gemiddeld zo’n €800 kwijt aan wasbare luiers, waarbij de eerste investering zo’n €400 is. Krijg je meer dan 1 kind, dan ben je per kind voordeliger uit. Van wegwerpluiers gebruik je er minstens 5.300 voordat je kind zindelijk wordt, en dat kost gemiddeld €1310., aldus de consumentenbond.  

Wasbare, duurzame luiers zijn dus minimaal 37% goedkoper dan wegwerpluiers, dat is een minimale besparing van 480 euro!  

3.Voor elk kindje een hip printje 

Waar wegwerpluiers meestal niet de schoonheidsprijs winnen is dat met duurzame luiers anders. Je kan ze in de leukste kleuren en hipste printjes aanschaffen. Houdt jou kleine mannetje van auto’s? Dan kies je voor een leuke duurzame luier met een auto print, of is je dochtertje gek van prinsessen? Dan kies je een roze glitter luier. Of houd je zelf van hippe flamingo en ananas printjes? Je raadt het al, ook dat kan! 

4. Eerder zindelijk?!  

Ja echt! Gemiddeld zijn kinderen met 3 jaar en 2 maanden zindelijk. Maar kinderen die duurzame luiers gebruiken zijn in de meeste gevallen eerder zindelijk. Waarom is niet duidelijk en het is ook nog niet onderzocht, maar ik vind het een mooie additionele reden om toch te kiezen voor de duurzame variant van de luier.  

5. Beter voor de billen

Meerdere ouders die duurzame wasbare luiers gebruiken doen dat, omdat ze het een onprettig idee vinden dat er in wegwerpluiers zoveel chemicaliën zitten. Chemicaliën die 24/7 tegen de prille billetjes van hun kroost zit. Duurzame luiers zijn van verschillende materialen gemaakt waarbij je ook de keuze kunt maken voor natuurlijke materialen als katoen en bamboe. Waar baby’s soms nog wel eens allergisch kunnen reageren op wegwerpluiers is dit geen bekend probleem bij duurzame luiers