Hoe werken wasbare zwemluiers?

Wanneer je kindje nog niet zindelijk is, is het erg handig om een zwemluier te gebruiken. Soms verplicht een zwembad dit zelfs, maar anders is een ongelukje toch ook wat onhandig. Vandaar dat veel ouders zwemluiers gebruiken.

Waarom een zwemluier en geen gewone luier?

Omdat gewone luiers het water absorberen, zijn er speciale zwemluiers. Zwemluiers bestaan uit ander materiaal waardoor de zwemluier geen water absorbeert en dus niet te zwaar wordt voor je kindje. Met een zwemluier is je kindje heerlijk vrij om te bewegen.

Wegwerp zwemluier vs wasbare zwemluier

In de praktijk zit het grote verschil tussen wasbare- en wegwerp zwemluier in het hergebruik. De wegwerp variant gooi je weg. De wasbare variant was je.

Voordelen wasbare zwemluier

Nadelen wasbare zwemluier

Voordelen wegwerp zwemluier

Nadelen wasbare zwemluier

Hoe werkt een wasbare zwemluier?

Het type wasbare zwemluier verschilt vaak per merk. Wij hebben twee type zwemluiers van verschillende merken in onze webshops, omdat wij dit zelf de beste zwemluiers vinden.

Wasbare zwemluier als een zwembroekje

De zwemluiers van Bambino Mio zijn vergelijkbaar met een gewoon zwembroekje. Deze zwemluier trek je aan als een zwembroekje en bovenaan kun je dit aansluiten door middel van een touwtje. De zwemluier bestaat uit meerdere laagjes. De buitenkant is polyester en is min of meer hetzelfde als de stof van een standaard zwembroek, of badpak. De binnenkant is katoen en is vergelijkbaar met een badstof. Deze laag zorgt er goed voor dat de ontlasting in het broekje blijft. 
De zwemluiers van Bambino Mio zijn beschikbaar in vier maten en verschillende leuke printjes.

Maten:
Small: <6 maanden of 5 kg tot 7 kg
Medium: 6-12 maanden of 7 kg tot 9 kg
Large: 1-2 jaar of 9 kg tot 12 kg
Extra Large: 2+jaar of 12 kg tot 15 kg

Wasbare zwemluier als een luier

De zwemluier van Totsbots doe je net als een luier aan. Zoals we gewend zijn van Totsbots is ook de zwemluier voorzien van goed werkend klittenband van een super kwaliteit, waardoor je de luier makkelijk op maat maakt.

Qua materiaal bestaat deze zwemluier 100% uit polyester. De binnenkant voelt heerlijk zacht aan als een fleece stof. De verschillende laagjes zorgen ervoor dat de zwemluier de vaste ontlasting goed opvangt.

Deze zwemluier is verkrijgbaar in twee maten:
maat 1: 4,5 – 9 kg
maat 2: 9 – 16 kg.

Beide type zwemluiers drogen super snel, wat fijn is voor je kindje. Maar wat natuurlijk ook handig is op vakantie. Dan kun je de zwemluier snel weer gebruiken als jullie naar zee, een meertje, of het zwembad gaan.

Hoeveel wasbare zwemluiers mee op vakantie?

Wij raden aan om 2 a 3 wasbare zwemluiers mee te nemen op vakantie. Dit voorkomt dat je vaak hoeft te wassen en neemt nog steeds veel minder ruimte in je bagage. Ga je langer op vakantie of ben je niet in de gelegenheid om te wassen dan raden we je aan ook een wetbag mee te nemen.

Hoe zit dat nou precies met ontlasting in het water…??

Oké… we draaien er niet omheen. Een zwemluier doet in de praktijk vrij weinig tegen een plasje. Je kindje is namelijk in het water en een plasje vermengd simpelweg te snel met het water. Dit geldt voor wegwerp zwemluiers en voor wasbare zwemluiers. Het mooie nieuws is dat de vaste ontlasting gewoon wordt opgevangen in beide type luiers. Dus ook in een wasbare zwemluier. Gelukkig komt het niet vaak voor dat een kindje poept in het water. Als dit wel het geval is, dan doe je de zwemluier af. Loop je even naar het toilet waar je de ontlasting weg gooit in het toilet. De vieze zwemluier kun je makkelijk wassen (op 40, of tot 60 graden) en als jullie nog verder willen zwemmen, dan kun je zo een andere wasbare zwemluier om doen.